Renovatiewerken

De nieuwe appartementswet geeft de uitvoering van renovatiewerken een duwtje in de rug

Wist u dat meer dan 60% van de Belgische appartementsgebouwen dateert van vóór 1982? De nood aan renovatiewerken voor deze gebouwen ligt hoog maar in de praktijk is het vaak moeilijk voor de VME om tot een beslissing hiervoor te komen. Gelukkig geeft de wetgever sinds januari 2019 een duwtje in de rug.

De nieuwe wet

De nieuwe wet heeft ervoor gezorgd dat beslissingen over renovaties aan het gebouw soepeler kunnen verlopen. We overlopen even de belangrijkste wijzigingen.

Eenvoudiger beslissen over de uitvoering van werken

Voor beslissingen omtrent werken aan de gemene delen werd de 3/4e meerderheid geschrapt en volstaat voortaan een 2/3e meerderheid. Wanneer het gaat om wettelijk verplichte werkzaamheden (denk bijvoorbeeld aan de dakisolatienorm) volstaat zelfs een gewone meerderheid.

Bij de afbraak en volledige heropbouw van het gebouw voor redenen van veiligheid of hygiëne volstaat voortaan een 4/5e meerderheid (in plaats van de voorheen vereiste unanimiteit).

Verplicht reservefonds

Een soepele besluitvorming is één ding maar het schoentje knelt vaak op vlak van financiering. Vandaar dat de aanleg van een reservekapitaal voor alle gebouwen die minstens 5 jaar geleden voorlopig werden opgeleverd, verplicht wordt. Enkel wanneer de Algemene Vergadering met een 4/5e meerderheid beslist om dit kapitaal niet aan te leggen, geldt deze verplichting niet.

Meerjarenplanning

Een laatste punt betreft de meerjarenplanning. De syndicus is verplicht om, wanneer dit relevant is, de te plannen buitengewone werken in de komende jaren op de agenda van de Algemene Vergadering te plaatsen. Het is dan de bevoegdheid van de Algemene Vergadering om die meerjarenplanning te bespreken en te concretiseren.

Verzekering van renovatiewerken

En dan nu aan de slag? Denk dan steeds aan een gepaste verzekering! Schade veroorzaakt door werken is in principe steeds uitgesloten in een standaard blokpolis.

B’COVER ontwierp vanuit haar expertise in het verzekeren van gebouwen in mede-eigendom een polis Alle Bouwplaats Risico’s (ABR) voor alle renovatie- en inrichtingswerken in of aan een appartementsgebouw. Meer weten? Ontdek hier onze handige tool en bereken je tarief voor werken in een appartementsgebouw!

 

Deel dit bericht via