Het belang van een voorafgaandelijke tegensprekelijke plaatsbeschrijving

Wanneer er aan één van de aanpalende gebouwen van uw pand afbraak- of verbouwingswerken worden uitgevoerd, is het aan te raden om een voorafgaandelijke tegensprekelijke plaatsbeschrijving te laten uitvoeren.

De plaatsbeschrijving is een geldig juridisch document dat gebruikt kan worden in rechtszaken om aan te tonen dat er schade werd veroorzaakt door verbouwingswerken aan het aanpalende gebouw. Deze plaatsbeschrijving heeft tot doel een nauwkeurige en volledige weergave te beschrijven van de toestand van het gebouw, voordat de aannemer van het aanpalende gebouw start met de verbouwings- of afbraakwerken.

Het belang van een dergelijke plaatsbeschrijving wordt duidelijk in volgend voorbeeld:
U woont in een appartement dat gelegen is op de eerste verdieping van een appartementsgebouw dat aan beide zijden belend is. Aan het appartementsgebouw rechts van uw gebouw, worden er verbouwingswerken uitgevoerd waarover u van tevoren ingelicht werd. Nog tijdens de uitvoering van deze werken, merkt u dat er grote barsten in uw muur zijn ontstaan die veroorzaakt werden door deze werken. Maar hoe kan u nu bewijzen dat deze barsten nog niet op voorhand aanwezig waren in uw appartement? Hier biedt een voorafgaandelijke tegensprekelijke plaatsbeschrijving de oplossing.

Een voorafgaandelijke plaatsbeschrijving dient tegensprekelijk te zijn. Dit wil zeggen dat beide partijen de kans krijgen om hun opmerkingen door te geven wanneer deze plaatsbeschrijving opgesteld wordt. Beide partijen dienen deze plaatsbeschrijving ook te tekenen, anders is de plaatsbeschrijving niet geldig.

Meestal zal de aannemer het initiatief nemen voor de uitvoering van een plaatsbeschrijving. Het is echter ook mogelijk dat één van de partijen een architect, landmeter, vastgoedmakelaar of gerechtsdeurwaarder hiervoor inschakelt. Deze zijn ook gemachtigd om een dergelijke plaatsbeschrijving op te stellen.

De kostprijs van een plaatsbeschrijving ligt tussen de €100 en de €500 inclusief BTW voor een appartement. U kan voor de terugbetaling van dergelijke plaatsbeschrijving vaak beroep doen op de (indien onderschreven) rechtsbijstandsverzekering van uw gebouw.

Deel dit bericht via